VRANCKX: nieuwe Nomaden-reportages uit Columbia, Tunesië, Nigeria en Ethiopië

Delen met je netwerk?

Na het tweeluik Verkracht aan het front van Inge Vrancken volgen in Vranckx op zaterdag opnieuw een aantal reportages van de ‘Nomaden’: jonge Vlaamse reporters die net als Rudi Vranckx willen weten wat er in de wereld gebeurt en waarom. Deze keer kwamen ze terug met reportages over een omstreden windenergieproject in Columbia, een ‘nieuwe Arabische lente’ in Tunesië, het lot van Nigeriaanse vrouwen die in ons land in de prostitutie terechtkomen, en de gevolgen van de burgeroorlog in Ethiopië. Vanaf zaterdag 11 maart om 20.10 u. op Canvas en VRT MAX.

Colombia staat voor een totale energietransitie. Het Zuid-Amerikaanse land wil af van zijn kolen- en gasproductie, en trekt resoluut de kaart van de hernieuwbare energiebronnen – in de eerste plaats windenergie. Maar dat zorgt voor veel tegenstand en controverse bij de plaatselijke bevolking, zo blijkt in de reportage Een wind van verandering van Arne Gillis en Thomas Ceulemans op zaterdag 11 maart.

In 2010 gaven de Tunesiërs het startschot voor de Arabische Lente. De overgang naar de democratie werd ingezet. Maar de hoop op verandering heeft intussen weer plaatsgemaakt voor protest. Glijdt Tunesië opnieuw af naar een dictatuur? Nomaden Eugenie D’Hooghe en Robbe Vandegehuchte maken in De foute generatie kennis met de aanvoerders van de protesten. Op zaterdag 18 maart.

In 2018 werd de 21-jarige Eunice Osayande vermoord in de straten van Brussel. De jonge vrouw werd vanuit Nigeria naar België gesmokkeld, met de valse belofte dat ze hier kapster mocht worden. Uiteindelijk werd ze in de prostitutie gedwongen en moest ze een gigantische schuld afbetalen. En zij is niet de enige. Dat zien we in Eunice Street van Lara Richir, Michelle Peters en Ellen Boonen.

De rotskerken van Lalibela in het noorden van Ethiopië zijn werelderfgoed. Maar tijdens de burgeroorlog werd het dorp bezet door burgermilities van het Tigray-leger (TPLF) die streden tegen het regeringsleger. De soldaten lieten Lalibela achter als een spookdorp. In Het verdriet van de rotskerken toont nomade Laura Zuallaert hoe het leven er nu is.

Met het Nomaden-project geeft VRT kansen aan jonge en veelbelovende reportagemakers.

Foto: SVH