CAVALLUNA-ambassadrice MANON CLAEYS opnieuw op het podium in Qatar

Delen met je netwerk?

Eind februari was het voor de Maldegemse Manon Claeys, paralympisch medaillewinnares én trotse ambassadrice van de nieuwste CAVALLUNA-show, opnieuw showtime. Samen met haar jonge viervoeter Koekie behaalde ze tijdens de grote seizoensopener in Doha maar liefst drie medailles, een zilveren en twee bronzen, in verschillende categorieën in de paradressuur. Een impressionant resultaat, niet alleen omdat de beste dressuurruiters van de wereld meereden, maar voornamelijk omdat het nog maar Koekie’s tweede keer was in Qatar. Met haar acht jaar is de topper in wording nog groen achter de oren, maar maakt ze wel meteen naam in de Belgische dressuurwereld. Manon heeft echter nog heel wat spannende maanden voor de boeg. Naast haar drukke dressuurseizoen, waar ze hoopt op deze succesvolle weg voort te kunnen gaan, neemt ze aanstaande zaterdag tijdens de première van CAVALLUNA – ‘Secret of Eternity’ afscheid van haar rol als ambassadeur van de show. Een rol die ze met eer en plezier gedragen heeft de afgelopen maanden.  

San Dior op pensioen
Manon Claeys, getraind amazone, toont door de keuze in paarden dat ze oog heeft voor talent. Niet alleen maakt nieuwkomer Koekie een waanzinnige start aan het begin van haar paradressuurcarrière, ook het paard waarmee Manon haar Paralympische medailles behaalde, San Dior, toonde meteen veel potentieel. Ondanks de fantastische resultaten die het duo in Tokio neerzette in 2021, zit de topsportcarrière van de vriendelijke ruin er al op: “San Dior sukkelde al even met een blessure. We hebben er alles aan gedaan om hem beter te maken, maar tevergeefs. Samen met de dierenarts kozen we dan maar voor een noodgedwongen, vervroegd pensioen. Ik heb er al veel traantjes voor gelaten, want het is mijn beste vriend. Maar ik bekijk het positief: hij is er nog en met zijn welverdiend pensioen kan ik hem bedanken voor alle mooie wedstrijden en medailles die hij me gegeven heeft.” 

De nieuwe lichting
Ondanks dat Manon en haar entourage het vroege uitvallen van San Dior niet hadden kunnen voorspellen, moet er in topsport altijd een plan B klaar zijn. De trainingen komen nu in een stroomversnelling op weg naar de Paralympische Spelen van Parijs 2024, een druk die Katharina Sollenburg, beter bekend als Koekie, wel blijkt aan te kunnen. “Het is toch fantastisch hoe een jong paard van slechts 8 jaar al zo goed haar mannetje weet te staan tussen al die ervaren rotten. In Qatar performden we tussen de wereldwijde top van de dressuur. Het podium van de Paralympische Spelen in Tokio was daar, net als dat van het wereldkampioenschap. Ik ben super trots op haar. Twee keer brons en een keer zilver, dat is niet niets”, klinkt het bij Manon. 

Het ambassadeurschap
Naast medaille winnend para-amazone blijkt de Maldegemse Manon Claeys een geboren ambassadrice te zijn. De combinatie van haar intense liefde voor paarden en gigantische expertise in het leven, én werken met de dieren, maakt van Manon de ideale persoon om in eer en geweten te kunnen vertellen over de echtheid en schoonheid van de show: “Vorig jaar zag ik voor het eerst een show van CAVALLUNA. Ik was zo aangenaam verrast en zelfs een beetje ontroerd door de mooie band die de ruiters en hun paarden hebben. Het vertrouwen gaat steeds in beide richtingen en dat voel je tot in de zaal. Zo’n symbiose kan je alleen maar bereiken door dag en nacht met je dieren bezig te zijn. We mochten vorig jaar ook een kijkje nemen achter de schermen en daar gaat dat liefdesverhaal tussen mens en dier verder. Ze dragen gewoon heel goed zorg voor elkaar. In het afgelopen jaar mocht ik de naam van CAVALLUNA uitdragen en mezelf ambassadrice van de show ‘Secret of Eternity’ noemen, een titel die me erg beviel. Op verschillende gelegenheden mocht ik vertellen over de show, maar ook mijn eigen verhaal en expertise delen. Dat daar ruimte voor is, toont dat het hele verhaal draait om de liefde voor de paarden, niet meer en niet minder. Ik ben enorm enthousiast en benieuwd naar de shows van zaterdag en zondag, want ook ik heb hem nog niet eerder gezien. Ik ben helemaal klaar om opnieuw met open mond en hart te kijken naar een prachtig verhaal, verteld door prachtige dieren en mensen.” 

De allernieuwste CAVALLUNA-show ‘Secret of Eternity’ is dit weekend, 25 en 26 maart 2023, te zien in het Antwerpse Sportpaleis. Meer info & tickets via: https://www.cavalluna.com/nl/secret-of-eternity  

Foto: SVH