Film WIL scoort in Vlaanderen

Delen met je netwerk?

De verfilming van Jeroen Olyslaegers’ bestseller WIL, in een regie van Tim Mielants, heeft na drie weken reeds 110.000 bezoekers naar de cinema gebracht. De film staat sinds zijn release drie weken geleden onafgebroken op nummer 1 in Vlaanderen! Ook het boek doet het zeer goed: sinds verschijnen werden maar liefst 8.500 exemplaren van de filmeditie verkocht. In totaal ging het boek zo al 86.000 keer over de toonbank sinds het verhaal het levenslicht zag in 2016.

Het is duidelijk, naast de uitstekende persrecensies doet ook de mond-aan-mondreclame zijn werk en overtuigt Tim Mielants’ regie – in combinatie met de pakkende acteerprestaties van Stef Aerts, Matteo Simoni en Annelore Crollet – Vlaanderen om dit spannende oorlogsdrama te gaan ontdekken.

Bovendien worden er met WIL ook massaal schoolvoorstellingen georganiseerd, gezien de thema’s die in de film aan bod komen ook vandaag nog brandend actueel zijn.

WIL vertelt het verhaal van drie jonge mensen die trachten te overleven in een bezette stad, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Naast Aerts, Simoni en Crollet, doet er ook een topcast mee in Wil met o.a. Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir. WIL is de tweede langspeelfilm van Tim Mielants, na De Patrick, en regisseerde eerder al de internationale succesvolle reeksen Peaky Blinders, Legion en The Terror en The Responder. Carl Joos (De Premier, Ritueel), schreef het scenario en D.O.P. Robrecht Heyvaert (Zillion, Bad Boys for Life, Patser …) leverde uitmuntend camerawerk.

“Dat de film leeft en een dialoog in gang zet, is voor iedereen die aan de film heeft meegewerkt bijzonder”, aldus Tim Mielants.

WIL is een brutale, ambitieuze en veelzijdige roman waarin niemand de dans ontspringt. Olyslaegers betwist de breed aangenomen grenzen tussen goed en kwaad en laat het boek ingenieus resoneren met de eenentwintigste eeuw.

Ook auteur Jeroen Olyslaegers is heel erg te spreken over de verfilming: “Ik ben trots op deze spannende film die de kijker dezelfde morele vraag stelt die ik bij het schrijven van de roman voor ogen had.”

Jeroen Olyslaegers (1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Met zijn romans WIJ(2009) en WINST (2012) maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. Zijn in 2016 verschenen roman WIL werd overladen met lof, was genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en won de Fintro Literatuurprijs van de vakjury én de lezersjury. Het boek is ondertussen in acht talen vertaald en werd door The Times gekwalificeerd als historische fictie op haar best. Van zijn hand verschenen ook Wildevrouw (2020) en Willem en mijn wellust (2022).

Foto: SVH