MARGRIET HERMANS en NOVASTAR opgenomen in Radio 2 Eregalerij

Delen met je netwerk?

Het was feest in Kursaal Oostende. want de Radio2 Eregalerij eerde er twee artiesten voor een Leven vol muziek: zangeres én voorvechter van muziek uit Vlaanderen Margriet Hermans en pianist, componist, arrangeur en producer Steve Willaert.

Daarnaast kregen ook drie nummers een plekje in de Radio2 Eregalerij: ‘Allemaal’ van Wim Soutaer, ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ van Wannes Van de Velde (voor de gelegenheid gezongen door Pieter Embrechts) en ‘Wrong’ van Novastar.

Collega-artiesten Aaron Blommaert, CAPPAERT (de band van zussen Annelies en Sarah Cappaert), Celien Hermans, Christoff, Francisco Schuster, Lotte Stevens en Michiel De Meyerbrachten een muzikale ode aan de rijkgevulde carrière van Margriet en Steve met heel wat hits en klassiekers, samen met een liveband onder leiding van Miguel Wiels.

De muziekmakers en nummers krijgen de bekroning omdat ze enorm veel betekend hebben voor de Vlaamse muziek. In de vorige editie viel die eer nog te beurt aan Soulsister, Wouter Van Belle, ‘Soldiers of love’ van Liliane Saint-Pierre en ‘Het kan niet zijn’ van Will Tura.

Margriet Hermans
Margriet Hermans werd geboren in een kroostrijk gezin. Vader en moeder runden in Turnhout een eigen bakkerswinkel. Ook muziek was een deel van het gezin. Vooral klassiek en operette. Dankzij broer Jef was er ook aandacht voor de lichte muziek. Dat was Margriet haar ding. Het verbaasde niemand binnen de familie dat ze op haar zesde meezong in het paterskoor Templaria. Van haar neef Guy kocht ze haar eerste gitaar. Na het middelbaar studeerde Margriet regentaat Frans-Engels-Geschiedenis en gaf tien jaar lang Franse les in het volwassenenonderwijs.

Om muziek te kunnen maken, besloot Margriet zich aan te sluiten bij de amateurrockgroepen The Bottlenecks en Club 13. Begin 1985 kreeg Margriet geheel onverwacht een telefoontje van Marc Dex die haar uitnodigde in zijn zaak Klaveren 3 in Kasterlee. Daar organiseerde hij wekelijks een vrij podium voor nieuw talent. Het publiek reageerde enthousiast en de hele zomer lang trad Margriet er op.

In 1987 nam Johan Verminnen haar, samen met Firmin Timmermans en Vaya Con Dios, op in zijn ploeg die voor Vlaams-Brabant deelnam aan de Baccarabeker. Ze wonnen en Margriet ging naar huis met de publieks- en de personalityprijs. Margriet viel vooral op met het ‘Een vriend’. Het liedje werd een hit en Margriet enorm populair.

Radio2 en televisie trokken aan haar mouw om programma’s te presenteren. Ook Nederland viel voor Margriet Hermans. In 1998 ging Margriet in de politiek. Ze maakte van haar positie gebruik om een lans te breken voor de Vlaamse muziek. In 2007 werd Margriet tot Ridder in de Leopoldsorde benoemd.

Vorig jaar kreeg haar carrière een nieuwe boost toen ze Radio2 Zomerhit 2022 won met ‘Lekker Blijven Hangen’, van haar album ‘Spiegelbeeld’ vol gekende en nieuwe hits. 

Wrong (Novastar) – auteur/componist: Joost Zweegers
Zanger Joost Zweegers won met zijn groep Novastar in 1996 Humo’s Rockrally. Twee jaar later tekende hij een platencontract. Zijn titelloze debuutplaat liet nog op zich wachten tot het voorjaar van 2000. De vooruitgeschoven single ‘Wrong’ lag op 27 september 1999 in de winkel. De producers van ‘Wrong’ zijn Marc Bonne en Wouter Van Belle. Die laatste werd vorig jaar geëerd voor Leven vol muziek in de Radio2 Eregalerij.

Het nummer ‘Wrong’ gaat over een koppel dat na jaren uit elkaar is gegroeid en werd in Eindhoven geschreven, in de Heistraat 49. Joost: “Op de benedenverdieping heeft al van alles gezeten: van een Thais restaurant tot een bordeel, maar als ik vanop de straat naar dat zolderkamertje kijk, ziet het er nog altijd hetzelfde uit. Ik was pizzabakker in die tijd. ‘s Nachts deed ik niets anders dan liedjes schrijven, het ene nog slechter dan het andere. Maar bij ‘Wrong’ heb ik blijkbaar toch iets geraakt.”
Voor ‘Wrong’ vond Joost Sweegers onder meer inspiratie in het brugje van het liedje ‘Een heel klein beetje oorlog’ van Noordkaap. Joost kende streekgenoot Stijn Meuris van de cafés van Neerpelt. Stijn was ook de producer van ‘I can’t let Maggie go’ van The Sideburns, een eerder groepje van Joost. Joost Sweegers was in de tijd dat hij ‘Wrong’ schreef, fan van het liedje ‘Crowded in the wings’ van The Jayhawks . Daar heeft hij het F-majeur 7-akkoord ontdekt. Een akkoord dat bij Joost vaak te horen is, dus ook in ‘Wrong’. 

Recent bracht Novastar een herwerking uit, ‘Wrong (Re-imagined)’. Dit is het eerste nummer van zijn aankomende album ‘The Best Is Yet To Come dat op 16 februari 2024 te horen zal zijn. 

Tijdens backstage-uitzending op Radio2 BeneBene vertelde Joost: “Ik schreef dit nummer, alleen op mijn zolderkamertje. Daarom wilde ik het vanavond op de Radio2 Eregalerij ook weer helemaal alleen brengen, aan een mooie, grote vleugel deze keer. Op die manier is de cirkel rond, vind ik.”

Foto: SVH