Sven De Ridder Company pakt uit COIFFEUR VAN HET VERZET

Delen met je netwerk?

In de zomer van 2025 pakt Sven De Ridder Company uit met de superproductie: COIFFEUR VAN HET VERZET, een comedy gebaseerd op de waargebeurde perikelen van Svens overgrootvader tijdens WO II.
In datzelfde jaar staan er trouwens in het hele land festiviteiten gepland naar aanleiding van de 80ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Sven De Ridder daarover:
“Al enkele jaren rijpt het idee om in 2025 een comedy over de oorlog te brengen, maar hiervoor moesten we op zoek naar een goed verhaal. Een stevige basis waarop we een nieuwe komedie kunnen beginnen schrijven. Ik hoefde niet ver te zoeken. Het onderwerp lag gewoon voor het rapen in mijn eigen familiegeschiedenis die gekleurd wordt door enkele echte helden.”

“Langs de ene kant is er mijn overgrootvader Frans Lemmens die ik als jong kind nog heb gekend en waar ik enorm naar opkeek. Hij had een kapperszaak op de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel in Hoboken. Het was een bloeiende zaak waar iedereen graag over de vloer kwam. Tijdens de oorlogsjaren, in 1942, heeft mijn overgrootvader drie Joodse kinderen onderdak gegeven omdat hun ouders bij een razzia waren gearresteerd. De kinderen werden verborgen achter een dubbele wand in de slaapkamer die grensde aan het coiffeursalon. Het opvangen van de kinderen was niet evident, de kapperszaak werd bezocht door Duitse soldaten en de buurman was een collaborateur. Het was daarom noodzakelijk dat de kinderen erg stil waren en dat iedereen binnen de familie het geheim goed bewaarde. De kinderen bleven ongedeerd en woonden tot 1946 bij mijn overgrootvader. Op 26 september 1967 ontving hij samen met mijn grootmoeder Rosy, waar ik mijn dochter naar vernoemde, de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog drie Joodse kinderen hielp onderduiken.

Ondertussen, eveneens in 1942, was mijn andere overgrootvader Jos De Ridder, een militair op rust, tijdens de oorlog een verzetsstrijder en lid van de NKB, de Nationale Koninklijke Beweging.
Hij werd als luitenant-kolonel verzetsleider en was verantwoordelijk voor vele opdrachten waaronder sabotage om zo het leven van de bezetter zuur te maken en de weg vrij te maken voor de te verwachten bevrijders. Het gecombineerde heldenverhaal van mijn beide overgrootvaders inspireerde Brik en mezelf om een heuse WOII comedy te schrijven.”
 
Cast: SVEN DE RIDDER, PETER VAN DE VELDE, PETER THYSSEN, LOUIS THYSSEN, CELINE VERBEECK, JASMINE JASPERS, LUDWIG HENDRICKX en BRIK VAN DYCK
 
Regie: Sven De Ridder
Scenario: Brik Van Dyck en Sven De Ridder
 
Voor deze productie trekken we naar het compleet vernieuwde Play Zuid theater op de Vlaamse Kaai in Antwerpen vanaf 17 juli t.e.m. 17 augustus 2025.

Tickets voor COIFFEUR VAN HET VERZET zijn nu te koop via www.svenderiddercompany.be

Foto: SVH