Acteur BILL BARBERIS op opening Jeugdfilmfestival Antwerpen 2024

Delen met je netwerk?

Op de opening van Jeugdfilmfestival Antwerpen gaat de animatiefilm Sirocco en het koninkrijk van de wind, in Vlaamse première, in aanwezigheid van de ambassadeurs Sarah Mouhamou en Linde Merckpoel, en de stemmencast (Bill Barberis, Eva Kamanda, Lotte Declerck, Sali Haidara en Rocky Sturm). 

Afgelopen donderdag heeft Jeugdfilmfestival Antwerpen het volledige programma bekendgemaakt van de 36ste editie. Zo konden ambassadeurs Linde Merckpoel en Sarah Mouhamou, samen met de Antwerpse schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud, als eerste een kijkje nemen in de gloednieuwe Opblaasbioscoop, die zal rondreizen tijdens het festival.

Dit en tal van filmpremières, belevingsvertoningen, workshops en games kunnen families verwachten van 4 t.e.m. 18 februari 2024, in Antwerpen. Ook op het Jeugdfilmfestival On tour in Gent, Brugge, Leuven, Kortrijk, Hamme en Roeselare geniet je van een uitgebreid aanbod.  

Het festival in en rond stad Antwerpen

Deze krokusvakantie is het Jeugdfilmfestival Antwerpen niet weg te slaan in de stad. Op 19 locaties zijn er in het centrum en de districten tal van filmvertoningen, workshops en game-installaties, voor kinderen en jongeren van 1,5 tot 18 jaar.

Op het Zuid kan je starten met een filmvertoning in Cinema Lumière Antwerpen, en vervolgens een bezoek brengen aan het Zuiderpershuis, waar je de hele dag lang speelt in het populaire XL-Medialab. In deze digitale speeltuin vind je nieuwe games en interactieve installaties. Peuters en kleuters kunnen dan er weer terecht in de peutercinema én het mini-medialab, helemaal op maat van de jongste filmbezoekers.

Tussen Cinema Lumière Antwerpen en het Zuiderpershuis loopt er dit jaar het festivalpad, een lange speelstraat met actieve opdrachten en spelletjes. Daar kom je ook de nieuwe Game-arena tegen! Als gamer (beginnend of geroutineerd) kan je het tegen anderen opnemen in een opblaasbare dome.

Over de hele stad kan je naar de film gaan, van Kinepolis Antwerpen, naar Cinema Rix, Schouwburg De Kern, Filmhuis Klappei en zelfs in het Museum aan de Stroom. Tieners en jongeren kunnen voor hun filmbezoek terecht in Cinema Cartoon’s en De Cinema voor het 12+ en 16+ programma. Deze films zijn met zorg geselecteerd door de jonge programmatoren van het festival en ze stellen ze graag zelf aan je voor. 

Nieuw in Antwerpen: Opblaasbioscoop & VR-cinema

En wat dacht je van een cinema voor jouw deur? Het festival brengt een spiksplinternieuwe Opblaasbioscoop mee. Tussen 24 januari en 18 februari reist hij van park naar plein en staat hij elke dag op een andere plek in Antwerpen. Daar genieten buurtbewoners gratis van verrassende kortfilms voor 3+, 6+, 9+ en 12+. De opblaasbioscoop is er voor iedereen maar speciaal voor kinderen die niet vanzelfsprekend toegang hebben tot het film- en cultuuraanbod. Van buitenaf lijkt de bioscoop op een springkasteel, maar vanbinnen is het een magische bioscoopzaal met dertig stoelen, een groot scherm en een echte projector.

In de VR-cinema in het XL-Medialab bekijk je twee korte virtual reality films, alsof je opgaat in een volledig nieuwe wereld. Een uitzonderlijke ervaring waar je gedurende 30 minuten ondergedompeld wordt in twee spectaculaire films: Flow en Het eerste ingrediënt: verhalen van Soda Island. Beide films zijn zonder dialoog en non-interactive.

Een unieke filmbeleving voor de hele familie

Al meer dan drie decennia lang gaan bezoekers naar het festival voor filmvertoningen met net dat tikkeltje extra. 

Zo staan er ook enkele belevingsvertoningen op het programma. Beweeg je graag mee met de personages in de cinema? Dan duid je best Sirocco en het koninkrijk van de wind (6+), Klara’s gekke treinavontuur (5+) en Dancing queen (9+). Met een interactief bingospel voor de hele zaal, leren kinderen gechoreografeerde danspasjes, lossen ze zoekopdrachten op en is geluid maken tijdens de film toegelaten!

De vertoning van de animatiefilm De familie Muis (4+) wordt omgetoverd tot een filmconcert. De Franse pianist Cyrille Aufaure begeleidt live drie kleurrijke korte films over samenleven in het bos. Een meeslepend filmconcert voor jonge kijkertjes.

De charmante detectivefilm Thabo en de neushoornzaak (6+) en de stop-motion animatiefilm Tony, Shelly en het magische licht (6+) worden voorzien van een live dubbing door de Kunstacademie van Antwerpen & Brugge en Kopergietery.

Premières met gasten

Ook op deze editie van het festival ontdek je in première heel wat films, voor verschillende leeftijden. Vaak ook in aanwezigheid van filmmakers, acteurs, of andere specialisten:

De nieuwe Ketnet Junior-reeks Saïd & Anna (4+) bekijk je eerst op het festival, in aanwezigheid van de jonge hoofdrolspelers. In enkele inspirerende afleveringen leren kleuters over creativiteit, teamwork, duurzaamheid en de ruimte om te groeien.

Picknick met taart en andere verhalen (5+) geeft je de kans om de mooiste kinderboeken op het grote scherm tot leven te zien komen. Van ‘Vos & Haas’ tot ‘De fantastische vliegwedstrijd’. Aansluitend geniet je van een voorleesmoment.

De animatiefilm Linda wil kip! (6+), een visueel uniek en wildkomisch avontuur, met de Vlaamse stemmen van Lynn Van Royen, Tine Embrechts, Sophia Couvreur en Mauro Pawlowski, gaat in Vlaamse première.

In de speelse documentaire Onder het maaiveld junior (6+) ontdekken stadskinderen de verborgen wereld onder ons. En ook in het echt, want organisatie Velt neemt na de vertoning zelf enkele krioelende beestjes mee.

Regisseur Margien Rogaar komt langs om meer te vertellen over de Nederlandse feelgoodfilm Jippie no more! (8+), een verhaal van de zestienjarige Jaap Peter ‘Jippie’ en zijn familie, die tijdens de voorbereidingen van het huwelijk van de oudste zus allemaal op hun eigen manier worden uitgedaagd in de liefde.

De Belgische regisseurs van de nieuwe lichting Ket & Doc 2024 (9+) brengen weer een mooie verzameling van levensechte verhalen.

In The Mind game (14+) vertrek je op de persoonlijke reis van de Afghaanse Sajid in een intieme documentaire over de druk op jonge vluchtelingen, in een mix van smartphonebeelden en interviews. Sajid Khan Nasiri komt zelf ook langs om je vragen te beantwoorden over de film.

Dit alles en nog zoveel meer is te ontdekken in Antwerpen en On tour in Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Hamme en Roeselare. Het Jeugdfilmfestival Antwerpen start met de feestelijke opening zondag 4 februari, en gaat dan door tijdens de krokusvakantie (10 t.e.m. 18 februari 2024). Tickets voor het volledige programma zijn vanaf nu te koop via www.jeugdfilmfestivalantwerpen.be

Foto: SVH