HET SMELT rondt kaap van 150.000 bezoekers

Delen met je netwerk?

Sinds de release op 2 november zijn meer dan 150.000 Belgische bioscoopbezoekers naar Het smelt gaan kijken. Vanaf vandaag speelt het debuut van Veerle Baetens ook in Frankrijk in de zalen.

De Franse distributeur Jour de Fête brengt Het smelt vandaag in de Franse bioscopen onder de Franse titel Débâcle. De lokale pers reageerde alvast erg positief: onder andere het dagblad Libération had het over “un film perpétuellement sur le fil mais toujours juste et inspiré”. Voor Le Figaro was het “un film aussi sombre que convaincant. Une réussite !”

Bij ons is Het smelt nog steeds te zien in een reeks Vlaamse cultuurcentra en daarnaast ook te bekijken via Telenet, Proximus Pickx, Apple TV+, Amazon Prime en Google.

Het speelfilmdebuut van Veerle Baetens ging in januari 2023 in wereldpremière op het Sundance Film Festival, waar de 17-jarige Rosa Marchant voor haar hoofdrol bekroond werd met de Special Jury Award voor Beste Acteerprestatie.

De film brengt het verhaal van de ingetogen Eva, die vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto. Ze wil afrekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achterlaten.

Het scenario voor Het smelt schreef Veerle Baetens samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015. Met meer dan 130.000 verkochte exemplaren was Het smelt in 2016 het best verkochte boek in België.

Het smelt is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film, in coproductie met PRPL (NL), Versus Production, DPG Media, Telenet, RTBF en Streamz. Verder werkten o.a. Thomas Pooters (montage), Frederic Vanzandycke (fotografie), Robbe Nuyens (art direction), Manu Verschueren (kostuums), Geert Vlegels (geluid), Diana Dreesen (make-up) en Bjorn Eriksson (muziek) mee aan de productie. 

De internationale rechten worden vertegenwoordigd door het Franse salesagentschap The Party Film Sales. In België werd de film door Kinepolis Film Distribution in de zalen gebracht.

Het smelt kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van de Vlaams ministers van Economie en Cultuur, ook in de film.

Foto: SVH