De Laatste 100 uur met LEAH THYS

Delen met je netwerk?

In deze aflevering van De Laatste 100 uur schijnt Luk Alloo letterlijk en figuurlijk het licht op iconische actrice Leah Thys. Leah denkt, zelfs met een mooie 78 jaar op de teller, nog niet aan uitbollen. Daar is tv-kijkend Vlaanderen alvast niet rouwig om. Maar wie gaat er schuil achter Marianne Bastiaens uit ‘Thuis’. Geduldig, nostalgisch, maar voornamelijk  gretig in het leven en met een levenslange levenslust, zo blijkt! 

Met een lichte fonkeling in de ogen kijkt ze nostalgisch terug op haar Christelijke opvoeding: “Ik was wel een ‘loner’, ik observeerde meer dan dat ik deelnam. Complimenten aanvaarden was moeilijk, waarschijnlijk komt dat ook vanuit mijn opvoeding. Ik heb een goede jeugd gehad, al miste ik soms wat warmte. Vooral van moeders kant. Ze was niet het soort vrouw waarbij je met veel terecht kon. Ze was streng en niet echt liefdevol. Ze was gefrustreerd in het leven. Tussen mijn ouders was er ook weinig liefde. Mijn vader was dan weer zeer gemakkelijk in de omgang waardoor er vaak ruzie was.”

Als volwassen vrouw werd ze echter wel sterk geliefd: ‘Ik heb in mijn leven veel liefde mogen ervaren. Niet alleen van mijn partner, maar ook van vrienden en leerlingen. Mijn grote liefde, Jos, is al overleden, maar wij zijn een heel lang bij elkaar geweest. Hij was mijn compagnon de route.  Je vergroeit met elkaar op een manier. Je bent er eigenlijk niet mee bezig waarom die liefde zo groot is. De dagen en weken rijgen zich aaneen en je voelt je goed bij elkaar. Er zijn goede en slechte momenten, maar één ding is er altijd: het idee om niet bij elkaar te zijn, is onaanvaardbaar. Wat er ook gebeurt, je laat elkaar niet los.”

 Een moeilijker moment komt er als Luk over de laatste 100 uur en de dood begint. Ook daar is er voor wijlen echtgenoot Jos een grote rol weggelegd: “Mijn leven, de tijd is voorbij gevlogen. Voornamelijk toen mijn man twee jaar geleden overleed, werd ik enorm geconfronteerd met de tijd. Soms kan ik urenlang naar foto’s kijken en herinneringen ophalen. Dan krijg ik al snel het gevoel dat er nu nog weinig overblijft. Alsof het leven voorbij is. Ik wil mijn hart nog openen voor veel mensen, maar ik denk niet meer op deze manier. Zo’n grote liefde kan ik nooit meer bereiken. Grote vriendschappen, dat wel nog. Ik heb sinds zijn overlijden ook wel vrede genomen met de dood. Er is geen angst meer.”

Aanstaande donderdag is tijdens een nieuwe aflevering van De Laatste 100 uur met host en interviewer Luk Alloo verder te ontdekken of iconisch actrice Leah Thys ooit spijt heeft gehad van een rol, waarom ze de controle nodig heeft om rustig te kunnen zijn en voornamelijk waarin ze nog zeer getalenteerd is. Donderdag 4 april 2024 omstreeks 22u00 te zien op Pickx+. Nadien wordt het doorheen de hele week herhaald en is ook on demand te herbekijken. 

Foto: SVH