MATHIAS VERGELS en FRANCISCO SCHUSTER presenteren programma 35ste editie van het JEF festival 2023

Delen met je netwerk?

Acteurs Mathias Vergels en Francisco Schuster vertegenwoordigen met trots de 35ste editie van het JEF festival, dat plaatsvindt op 23 locaties in Vlaanderen. Gedurende de krokusvakantie brengt het jeugdfilmfestival een programma met een recordaantal aan Belgische co-producties, waaronder de openingsfilm Titina. Daarnaast zijn ook de animatiefilms Yourland, Verboden voor honden en Italianen en Knor in première te zien. Maar ook tal van belevingsvertoningen, filmworkshops, een virtual reality cinema, een filmische theaterervaring en nog zoveel meer staan op het programma. 

Ticketverkoop start vandaag, dus wees er snel bij!

JEF ambassadeurs

Francisco Schuster en Mathias Vergels, de ambassadeurs die het JEF festival de komende editie mee in de kijker zetten, zijn twee muzikale acteertalenten, die het festival en jeugdfilm een warm hart toedragen.

Francisco Schuster verscheen voor het eerst op het scherm in het populaire televisieprogramma LikeMe, en deed ondertussen ook stemmenwerk voor animatiefilms. Waarom hij als echte filmfan de ideale ambassadeur is? 

“Ik heb fijne herinneringen aan films uit mijn jeugd. Of we nu gezellig met de familie in de zetel kropen of naar de cinema gingen, ik stapte telkens buiten vol nieuwe inspiratie! Ik volgde JEF festival altijd al op de voet, dus het is een enorme eer om ambassadeur te zijn. De cirkel is rond.”

Mathias Vergels is al jaren een gevestigde naam dankzij zijn rol van Lowie in Thuis, naast talloze andere films en tv-programma’s. Als vader van een kleuter kijkt hij er enorm naar uit om het programma van het JEF festival zelf te ontdekken: 

“Een jeugdfilmfestival in een land met zo’n groot hart voor cinema? Wat een eer om dit mee te mogen ondersteunen. Nu ik zelf een zoon heb, kan ik niet wachten om hem gelijkaardige herinneringen te bezorgen.”

Ze openen officieel het JEF festival op zaterdag 11 februari in Kinepolis Antwerpen, met de prachtige animatiefilm Titina, een Belgisch-Noorse coproductie.

Niet te missen filmpremières

Met Titina, Yourland en Verboden voor honden en Italianen strijden er dit jaar drieBelgische coproducties mee om de hoofdprijs in de officiële competitie van het festival. Drie competitiefilms in verschillende stijlen, wat veel zegt over het talent en de veelzijdigheid in eigen land en de internationale uitstraling van onze animatiestudio’s. 

Dit is nog maar een selectie uit het recordaantal Belgische (co)producties op het JEF festival dit jaar. Nooit eerder stonden er zoveel schitterende langspeelfilms, kortfilms en documentaires uit België op het programma. Een greep uit enkele van de titels:

  • Knor Deze charmante stop-motionfilm over een biggetje, een puppyschool en een slinkse slager verovert alle harten. Te gast bij één van de vertoningen zijn Jelle De Beule, Titus De Voogdt en regisseur Mascha Halberstad. 
  • Wolf De wolf is terug in de lage landen! Een fascinerende natuurdocumentaire over een sprookjesachtig roofdier. Dirk Draulans komt langs en geeft meer uitleg over zijn voice-overwerk bij de film.
  • Yourland  De 10-jarige Riki vergeet zijn zwakke hart en alledaagse problemen tijdens een ontdekkingsreis naar de excentrieke parallelle wereld Yourland.
  • Verboden voor honden en Italianen Louis is een doodgewoon schaap in een kudde. Maar wanneer er een kroon voor zijn hoeven rolt, zet hij hem op en wordt hij koning. Vanaf dat moment doet hij alles wat koningen zoal doen om de verveling te verdrijven en hun macht te etaleren.
  • Titina Een waanzinnige reis door de ogen van de schattigste ontdekkingsreiziger op vier poten, in van het scherm spattende 2D-animatie.
  • Dalva Bekroond Belgisch langspeeldebuut over een 12-jarig meisje dat zichzelf terugvindt na een traumatische jeugd.

Nieuw dit jaar: virtual reality cinema en Muurman

Het JEF festival neemt tijdens de krokusvakantie twee indrukwekkende locaties over in Antwerpen. Zo kijk je film in het MAS (Museum aan de Stroom) én bezoek je het Operagebouw voor de performance Muurman van het collectief Captain Boomer.

In de voorstelling Muurman ga je op bezoek bij Marcel Muerman, een superheld die op muren en plafonds kan lopen. Hij laat nooit iemand binnen in zijn woonst, maar maakt tijdens het JEF festival een uitzondering voor kleine groepjes… Verwacht een theaterervaring vol filmische special effects op een indrukwekkende locatie.

Niet te missen dit jaar is de virtual reality cinema in het XL-Medialab. Kom alles te weten over het ontstaan van de aarde of klim samen naar de hoogste bergtop zonder beveiliging. Met vier gloednieuwe immersieve films, waaronder ook de VR-animatiefilm Letter from the heart, die verbonden is aan de langspeelfilm Yourland, ontdek je een een unieke combinatie van film en extended beleving.

Feest: al 35 jaar JEF festival

Al 35 jaar zet het JEF festival zich in voor jeugdfilm. Doorheen de jaren is niet alleen haar vast programma van films en workshops sterk geëvolueerd en uitgebreid, ook de locaties en de bijhorende beleving is uitgebreid. Peuters, kleuters, kinderen, tieners en jongeren kunnen er nu terecht voor een enorme divers aanbod van verschillende soorten films en nieuwe media.

Zo worden de allerkleinste filmfans getrakteerd op hun eerste bioscoopervaring, met prachtige compilaties volledig op hun maat – zoals het Zuid-Koreaanse Piro Piro met live muziekbegeleiding  In het Zuiderpershuis in Antwerpen is er zelfs een heuse peutercinema, in een knusse omgeving met een mini-medialab. 

Point Of U is het vernieuwde 12+ en 16+ programma. Een luik van vertical cinema, TikTokkers, talks voor jonge filmmakers en acteurs in spe, en een heleboel jongerenfilms gekozen door jonge programmatoren. Ze selecteerden een uiteenlopende en verrassende programmatie voor hun leeftijdsgenoten.

Van het Finse romantische coming-of-age Girls, girls, girls, het indrukwekkende Belgische langspeeldebuut Dalva, de Japanse anime film Goodbye, Don Glees! en de Ierse horrorfilm You are not my mother, tot de zwarte komedie Sick of myself.

Een bezoek aan het befaamde XL-Medialab moet zeker op de agenda staan (exclusief te ontdekken in het Zuiderpershuis). Deze digitale speeltuin is sinds vorig jaar uitgebreid tot verschillende ruimtes vol games, installaties en interactieve toestellen. Daarna spelen kinderen van alle leeftijden verder in het parent & childproof festivalcafé met speelzuil, blokkendozen, tekenspullen en allerlei lekkers.

Het JEF festival geef kinderen de mogelijkheid om hun eerste stappen in de audiovisuele sector te zetten. Zo kunnen ze films én games leren maken in één van de workshops, begeleid door filmprofessionals en – kenners. Uitschieter is de workshop Maak een film voor je oren in Het Geluidshuis. Creëer zelf een hoorspel in de studio van Het Geluidshuis, die eerder al bekende stemmen zoals Tine Embrechts, Gène Bervoets en Clara Cleymans mocht ontvangen. Ga aan de slag met foley en geluidseffecten en neem je opname mee naar huis.

Dit alles en nog zoveel meer is te ontdekken in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Hamme en Roeselare. Het JEF festival gaat door van 11 februari t.e.m. 26 februari 2023. Tickets voor het volledige programma zijn vanaf nu te koop via www.JEFfestival.be.

Foto: SVH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *