“Close” van LUKAS DHONT genomineerd voor een Oscar

Delen met je netwerk?

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences vanmiddag bekend. Slechts vijf Vlaamse films werden ooit genomineerd voor een Oscar. Voor producent Dirk Impens is het al zijn derde Oscarnominatie. 
 
“Na een uitzonderlijk succesvol jaar voor de Vlaamse film, is dit echt de kers op de taart”, reageert Jan Jambon, Vlaams minister-president en minister van cultuur. “We duimen met zijn allen voor Close op 12 maart.”

Close ging in mei 2022 in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en verschillende filmprijzen. In de VS werd Close o.a. bekroond met de Prijs voor Beste Internationale Film van de National Board of Review en twee prijzen op het Chicago International Film Festival.
 
Bij ons opende Close in oktober 2022 het Film Fest Gent, waarna Lumière de film in de bioscopen bracht. Intussen staat de teller op 350.000 bioscoopbezoekers in België en Nederland.
 
De 95ste Academy Awards worden op zondag 12 maart uitgereikt in het Dolby Theatre in Hollywood. De komende weken zal onvermoeid verder campagne gevoerd worden voor de Oscars, o.a. door de Amerikaanse arthouseverdeler A24, die de film later deze week ook in de Noord-Amerikaanse bioscopen brengt.

Het is nog maar de vijfde keer dat een Vlaamse productie een nominatie in de wacht kon slepen voor de Oscars. Eerder waren The Broken Circle Breakdown (2013), Rundskop (2011), Iedereen beroemd! (2000) en Daens (1992) genomineerd. Producent Dirk Impens zat bij drie genomineerde films mee aan het roer: hij produceerde Daens, The Broken Circle Breakdown en nu dus ook Close.
 
Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met VTM en RTBF en met de steun van het Nederlands Filmfonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.
 
Close kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Foto: SVH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *