LUX-publieksprijs voor CLOSE

Delen met je netwerk?

Close van Lukas Dhont is bekroond met de LUX-publieksprijs. Regisseur Lukas Dhont en scenarist Angelo Tijssens mochten de prijs onlangs in ontvangst nemen in het Europees Parlement, in aanwezigheid van Parlementsvoorzitter Roberta Metsola.

45.000 Europeanen brachten de voorbije weken en maanden hun stem uit voor de LUX-publieksprijs, een jaarlijkse bekroning die ontstaan is uit het samengaan van de LUX-filmprijs, die sinds 2007 werd uitgereikt door het Europees Parlement, en de People’s Choice Award van de European Film Academy, die in 1997 werd ingevoerd.

Dit jaar waren vijf films genomineerd. Close haalde het van Gouden Palm-winnaar Triangle of Sadness van Ruben Östlund, Berlinale-competitiefilm Alcarràs van Carla Simón, Burning Days van Emin Alper en Will-o’-the-Wisp van João Pedro Rodrigues.

Lukas Dhonts tweede speelfilm ging in mei 2022 in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film naar huis mocht met de Grand Prix du Jury. Daarop volgden tientallen internationale festivalselecties en verschillende prestigieuze filmprijzen, waaronder de Prijs voor Beste Internationale Film van de National Board of Review en twee prijzen op het Chicago International Film Festival. Close was genomineerd voor zowel de Oscars als de Césars.

Bij ons opende Close in oktober 2022 het Film Fest Gent, waarna Lumière de film in de bioscopen bracht. In België trok de film meer dan 310.000 bezoekers naar de bioscoop. In de Verenigde Staten bracht arthouseverdeler A24 de film in de zalen.

De hoofdrollen in Close worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele, naast gevestige waarden als Emilie Dequenne, Léa Drucker en Kevin Janssens. Net als voor Girl in 2018 werkte regisseur Lukas Dhont samen met co-scenarist Angelo Tijssens. DOP is Frank van den Eeden, Alain Dessauvage deed de montage.

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met VTM en RTBF en met de steun van het Nederlands Filmfonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures. De Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigt de internationale rechten.

Close kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Foto: SVH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *