Vlaanderen is een nieuw musicalhuis rijker: ISKARIOT

Delen met je netwerk?

Op maandag 25 maart 2024 werd in het Fakkeltheater te Antwerpen het nieuwe musicalgezelschap ISKARIOT voorgesteld aan pers en publiek. ISKARIOT is de opvolger van het gelauwerde Judas TheaterProducties dat er twee jaar geleden een punt achter zette. Naast de bekendmaking van de website en de internationale ambities van het nieuwe gezelschap werden eveneens de drie eerste producties voorgesteld. Het nieuwe musicalhuis bijt de spits af op maandag 14 oktober met de première van BABES, een nieuwe musicalcomedy waarin Bieke Ilegems, Daisy Thys, Maike Boerdam en Peter Thyssen de hoofdrollen spelen.

Judas wordt ISKARIOT…
De artistieke kern van ISKARIOT bestaat uit hetzelfde team dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de musicalcreaties binnen Judas TheaterProducties en is dus ontstaan vanuit een diepgewortelde liefde voor het vak. De afgelopen 15 jaar bracht Judas fel gesmaakte musicalcreaties op de planken, helaas was er in het gesubsidieerde Vlaamse kunstenveld geen ruimte meer voor het musicalgenre en viel Judas TheaterProducties uit de boot. Daarom besloot het gezelschap om er mee op te houden. Maar de passie voor het vak bleef en het vuur wakkerde terug aan: ISKARIOT werd geboren!  Bezieler Sam Verhoeven getuigt: “Ons nieuwe musicalhuis streeft ernaar om frisse, gevarieerde en verrassende musicalervaringen te creëren die het publiek betoveren en meeslepen, maar evenzeer doen lachen en inspireren. De focus zal nog steeds liggen op originele, kleinschalige, artistiek hoogstaande musicalcreaties, omdat er nu eenmaal nog steeds een enorme behoefte is aan gezelschappen die de ontwikkeling van het musicalgenre blijven stimuleren en voeden.”
 
ISKARIOT zal de Rode Zaal van het Fakkeltheater als uitvalsbasis gebruiken, maar de meeste producties zullen ook op tournee door Vlaanderen gaan. De naam “Iskariot” verwijst trouwens naar de familienaam van de bijbelse figuur Judas. Het team achter ISKARIOT is Sam Verhoeven, An Sluydts en Marijntje Vercammen.

Drie nieuwe musicals
Op 14 oktober 2024 gaat BABES in première, een nieuwe musicalcomedy over de comeback van een succesvolle meidengroep uit de jaren ’90. Bieke Ilegems, Daisy Thys, Maike Boerdam en Peter Thyssen spelen de hoofdrollen in deze musicalcreatie, geregisseerd door Martin Michel en geschreven door Allard Blom en Sam Verhoeven. Deze voorstelling zal enkel te zien zijn in de Rode Zaal van het Fakkeltheater.
 
In het najaar van 2025 staat IK LEEF VOOR JOU – Ann Christy, tussen ster en moeder op de planning. Een creatie over en met de liedjes van Ann Christy in een regie van Jaak Lema. Inspirator en auteur van deze voorstelling is Kobe Van Herwegen. Na de prachtige hommagemusical over Gaston &; Leo duikt hij nu in het leven van Ann Christy. Hij interviewt verschillende collega’s en vrienden van Ann en krijgt hierbij de medewerking van Benjamin Hoyois, de zoon van Ann. Het is voor het eerst dat Benjamin zijn medewerking verleent aan een productie over zijn bekende moeder. 
 
In het voorjaar van 2026 wordt een Vlaamse versie gemaakt van de musicalcomedy BLIND DATE. Deze musical speelde reeds met succes in Nederland, won drie Musical Awards en een filmadaptie met als titel “Rokjesnacht” gaat in première  op 3 oktober 2024 in de Nederlandse bioscopen. Een Vlaamse versie kon niet uitblijven. ISKARIOT werkt hiervoor samen met De Theater BV. De première staat gepland op 11 januari 2026.

Internationaal

ISKARIOT zal daarnaast ook het musicalrepertoire van Judas TheaterProducties beheren en verantwoordelijk zijn voor de opvolging van deze producties in binnen- en buitenland.  Zo zal de musical LELIES (InTeam producties) in het najaar van 2024 opnieuw te zien zijn in het Fakkeltheater in een professionele versie en in februari 2025 gaat in Rotterdam de Nederlandse versie van JOSEPHINE B. (De Graaf & ) in première. Daarnaast is GOODBYE, NORMA JEANE nog steeds te zien in Theater Für Niedersachsen in Duitsland en staan er nog tal van buitenlandse producties op de planning.

Bieke Ilegems, Maike Boerdam en Daisy Thys als “BABES”

Op 14 oktober 2024 gaat in de Rode Zaal van het Fakkeltheater de musicalcreatie BABES in première, het debuut van het nieuwe productiehuis ISKARIOT.  De meidengroep BABES was in de jaren ’90 een fenomeen, maar na het wegvallen van één van de zangeressen viel de groep uit elkaar. Meer dan 25 jaar later plannen ze, onder druk van hun ex-manager, een comeback…  Maar kan dat nog wel? 

BABES is een nieuwe, Vlaamse musicalcomedy van Allard Blom en Sam Verhoeven, de makers van “Lelies”, “Josephine B.” en “Goodbye Norma, Jeane”, en speelt slechts 4 weken exclusief in het Fakkeltheater. De regie is in handen van Martin Michel. 

Glansrollen zijn weggelegd voor Bieke Ilegems, Daisy Thys, Maike Boerdam en Peter Thyssen. Ze zullen begeleid worden door een live orkest onder leiding van Thomas Vanhauwaert.  Voor Bieke Ilegems is het meteen haar musicaldebuut. Ze kijkt er ontzettend naar uit: “Ik heb vrijwel meteen ‘ja’ gezegd tegen deze musical omdat het een jeugddroom is om eens te mogen zingen op een podium. Met het motto van Pipi Langkous in mijn achterhoofd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Vol vertrouwen in het team dat me zal dragen en de klasbakken door wie ik omringd ben, met tonnen musicalervaring en -talent. En met de boodschap: je bent nooit te oud om iets nieuws te proberen.”
 

Meer info via www.iskariot.be of www.fakkeltheater.be

Foto: Iskariot