ERIK GORIS wordt bisschop Pierre Cauchon in musicalspektakel “Jeanne d’Arc”

Delen met je netwerk?

Erik Goris, Helle Vanderheyden, David Cantens en Pauline Joris vervolledigen hoofdcast musicalspektakel ‘Jeanne d’Arc’

Vanaf 14 augustus 2024 presenteert Historalia het grootse musicalspektakel ‘Jeanne d’Arc’ op het domein van Kasteel de Merode in Westerlo. Het schrijversduo Jelle Cleymans (liedteksten) en Jef Hoogmartens (script) maakte reeds een deel van de hoofdcast bekend, waaronder zangeres en actrice Lotte Stevens die in de strijdvaardige huid van de iconische Franse oorlogsheldin Jeanne d’Arc zal mogen kruipen, maar enkele rollen dienden nog ingevuld te worden.

Erik Goris wordt bisschop Pierre Cauchon

De al vele jaren in het Kempense Vorselaar residerende acteur Erik Goris zal deze zomer vaak de E313 mogen oversteken om in Westerlo de kazuifel van bisschop Pierre Cauchon aan te trekken. Pierre Cauchon was de rooms-katholieke bisschop van Beauvais en een voorvechter van de Engelse belangen in Frankrijk in de slotfase van de Honderjarige Oorlog. Hij speelde een doorslaggevende rol bij de veroordeling van Jeanne d’Arc tot de brandstapel.

Voor Erik Goris, bij het brede publiek vooral bekend als acteur in Vlaamse tv-series als ‘Vennebos’, ‘Flikken’, ‘Thuis’ en zeker als Rob (de man van ‘zatte’ Rita)  in ‘Familie’, is zijn rol als bisschop Cauchon meteen ook een mooie vuurdoop, want de eerste keer dat hij op de planken zal staan in een Historalia-productie.

David Cantens begeleidt Jeanne d’Arc als kapitein de Beaudricourt

De rol van Robert de Beaudricourt wordt een kolfje naar de hand van David Cantens (Sint-Niklaas). Robert de Beaudricourt was kapitein van de stad Vacouleurs. Hij begeleidde  Jeanne d’Arc in 1429 naar Chinon, waar ze kroonprins Karel trachtte te overtuigen dat Frankrijk bevrijd moest worden van de Engelsen en dat hij koning moest worden. 

David Cantens kan als theateracteur en zanger zeker de nodige adelbrieven voorleggen, maar zijn rol als de autistische Rudy Marsman in de gelauwerde tv-serie ‘Marsman’ betekende zijn definitieve doorbraak. Nadien was hij ook te zien in succesvolle tv-series en films als ‘Nieuw Texas’, ‘Brabançonne’ (film), ‘De Ridder’, ‘Professor T’, ‘Over Water,’, ‘Amigo’s’, ‘Coppers’, ‘Zone Stad’, ‘Aspe’, ‘Witse’, ‘Flikken’, ‘Wittekerke’, ‘Gevoel voor Tumor’ en ‘Familie’. Onlangs schitterde hij nog in de bejubelde musical ‘Tot Altijd’.

Helle Vanderheyden en Pauline Joris zijn heilige Margaretha en Catharina

Met Helle Vanderheyden en Pauline Joris krijgt Lotte Stevens niet enkel twee uiterst getalenteerde musicalartiesten naast zich op de planken, maar ook letterlijk in haar oren. Jeanne d’Arc had namelijk op jonge leeftijd visioenen van onder andere de heilige Margaretha (Helle), Catharina (Pauline) en de aartsengel Michaël (Steven Colombeen). Deze fluisterden haar in dat ze Dauphin Karel VII moest helpen en ten strijde moest trekken om Frankrijk van de Engelsen te bevrijden.

Als actrice en zangeres is Helle Vanderheden (Antwerpen) al verschillende jaren een vaste waarde in het theater en op televisie. Ze speelde mee in onder andere ‘Grease’, ‘Mamma Mia!’, ‘Legally Blonde’, ‘The Rocky Horror Show, ‘Rapunzel’ en ‘Gaston & Leo’, maar bij het grote publiek is ze vooral bekend als Prinses Iris uit de televisiereeks ‘Prinsessia’ en Martha in ‘De Kotmadam’. Momenteel schittert ze in de musical ‘Hairspray’ en volgend seizoen zal ze de rol van Sophie hernemen in ‘Mamma Mia!’.

Pauline Joris (Mortsel) studeerde in 2019 succesvol af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Ze speelde tijdens haar studie mee in het openluchtspektakel ‘Albert I’ van Historalia en was na haar afstuderen te zien in o.a. ’40-45′, ‘Deans’, ‘Vergeet Barbara’ en ‘Red Star Line’. Haar tv-debuut maakte ze in 2021 als vaste cast van het programma ‘James De Musical’. Daarin is ze in verschillende rollen te zien in alle 3 de seizoenen.

Met Pieter Jan de Paepe (nobelman Jean de Metz), Floris Devooght (Dauphin Karel VII), Jos Dom  Jacques d’Arc en Filips de Goede), Neel Hannes (biechtvader van Jeanne d’Arc), Lien Crab en Sam De Kerf (Francoise), en Lio Cuypers en Hebe Hansen als de jonge Jeanne d’Arc, bestaat ook de rest van de cast uit een mooie mix van ervaring en jong musicaltalent. 

Beleef de epische reis van Jeanne d’Arc in dit nieuw, adembenemend musicalspektakel van Historalia. Laat je meeslepen door het verhaal van deze legendarische Franse heldin en ontdek de strijd, moed en opoffering die haar tot een icoon maakten. Met indrukwekkende decors en krachtige symfonische muziek, brengt Historalia Jeanne d’Arc tot leven zoals nooit tevoren!

Tickets & info ‘Jeanne d’Arc’ via www.historalia.be

Foto: SVH