Opnames van “Zondag de Negenste”, de eerste fictiefilm van KAT STEPPE, zijn gestart!

Delen met je netwerk?

Met Peter Van den Begin, Josse De Pauw, Kristien De Proost en Frank Lammers in de hoofdrollen.

Kat Steppe is gestart met de opnames van haar fictiedebuut ‘Zondag de Negenste’ waarin Josse De Pauw en Peter Van den Begin de broers Horst en Franz Vandamme vertolken. Andere belangrijke rollen worden gespeeld door Frank Lammers, Kristien De Proost, Yoann Blanc en Edwige Bailly. In deze Vlaamse film combineert Kat Steppe een fictief verhaal met haar voorliefde voor documentaire. Zo trok ze voor de filmopnames naar een authentieke bestaande arena, het Woonzorgcentrum OLV Antwerpen, waar bewoners met de ziekte van Alzheimer worden verzorgd. Een aantal bewoners spelen in hun alledaagsheid mee met de professionele acteurs. Eind mei is de draaiperiode achter de rug. ‘Zondag de Negenste’ is een productie van Kato Maes en Sofie Rooseleer voor Panenka. Paradiso Filmed Entertainment brengt de film in 2025 uit in de Belgische bioscoop.  

‘Zondag de Negenste’ is een unieke tragikomedie over de broers Horst (64) en Franz (59) Vandamme die elkaar na dertig jaar terugzien. Terwijl Horst zijn leven met Alzheimer in het woonzorgcentrum beu is, wil Franz nog enkele rekeningen vereffenen. Ook Andrea (54), de jeugdliefde van Horst, probeert te herstellen wat verloren ging. De driehoeksverhouding tussen hen wordt weer op scherp gesteld en de continue rivaliteit tussen de broers blijkt heel diep te zitten. Ondertussen treedt de nacht stilaan in bij Horst.

Kat Steppe schreef het scenario en laat zich omringen door gevestigde waarden zoals D.O.P. Renaat Lambeets, monteur Jan Van Der Weken en script mentor Willem Wallyn. Steppe is gekend als maakster van de internationaal gerenommeerde reeks Taboe, samen met Philippe Geubels (genomineerd voor de Emmy’s) en ze maakte eerder ook de reeks Goed Volk  waarvoor ze in 2017 de Prix Europe in ontvangst mocht nemen. Met haar eerder werk wist Kat Steppe gevoelige onderwerpen op een toegankelijke manier tot bij de kijker te brengen en bewees ze de perfecte balans te vinden tussen schoonheid, spanning en humor.  

“Het is ongelofelijk bijzonder te kunnen draaien in de setting van het werkende woonzorgcentrum OLV Antwerpen. Na twee jaar samenwerken kennen we elkaar intussen heel goed. Niet alleen de dynamiek van de bewoners en en het personeel met de cast, maar ook deze met de crew is oprecht hartverwarmend”, aldus Kato Maes en Sofie Rooseleer van Panenka.

Zondag de Negenste’ is een pleidooi voor mildheid voor mensen wiens leven geen logisch patroon meer volgt. Het is een verhaal over Spijt, Schuld en Boete. Over de liefde en over een tanend geheugen dat die liefde heeft gewist. Over verloren tijd, waarin Alzheimer het obstakel is om die in te halen. De film raakt aan het idee dat we zijn wie we zijn dankzij ons verleden, dankzij ons vermogen dat verleden terug op te roepen. Het gaat er ook om dat we dat verleden ook vaak veranderen. We maken het mooier. Of slechter. Er bestaan evenveel versies van iedere gebeurtenis als het aantal mensen dat erbij aanwezig was.”, aldus Kat Steppe.

‘Zondag de Negenste’ is een productie van Panenka met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in een coproductie met het Nederlandse Isabella Films. De film kwam tot stand met de steun van Creative Europe, Eurimages, VRT1, Streamz, Proximus, Torino Filmlab, het Nederlands Filmfonds, de Nederlandse Productie Incentive en de Belgische Tax Shelter. De film werd bovendien gedraaid in samenwerking met Stop Alzheimer, de Alzheimer Liga en OLV Antwerpen (het wzc). 

‘Zondag de Negenste’ zal in 2025 door Paradiso Filmed Entertainment verdeeld worden in de Belgische bioscopen.  

Foto: SVH